• Menu

JEMAAH UMRAH KANAK-KANAK

Home » Muslim Friendly Travel Guide » Umrah Travel Guide » JEMAAH UMRAH KANAK-KANAK

Alhamdulillah berita gembira untuk semua jemaah yang berniat untuk tunaikan umrah bersama anak-anak waktu cuti nanti.

Mengikut perkembangan terkini, Kementerian Haii dan Umrah Arab Saudi telah mula membenarkan jemaah kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas dari luar negara yang lengkap vaksin untuk tunaikan umrah.

1. Kanak-kanak 12 -18 Tahun

Pada 7 Disember, Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi telah mengumumkan kebenaran mengerjakan umrah bagi kanak-kanak luar negara berumur 12 tahun keatas dengan syarat:

  • Lengkap vaksin yang diiktiraf oleh Kerajaan Arab Saudi (VAKSIN DIIKTIRAF ARAB SAUDI LINK)
  • Bersama penjaga atau pengiring
  • Lakukan PCR test 72 jam sebelum penerbangan

Oleh itu, dengan kesempatan ini, jemaah bebas membawa bersama anak yang berumur 12 keatas bagi menunaikan umrah bersama Tripfez Travel.

2. Kanak-kanak bawah 12 Tahun (0-11Tahun)

Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak berumur 12 tahun kebawah mempunyai polisi peraturan yang berbeza. Beberapa tindakan perlu dibuat, dan mereka tidak dibenarkan untuk mengerjakan umrah dan masuk ke kawasan Masjid Haram dan Masjid Nabawi.

Mengikut maklumat yang diberi dari Saudi Tourism Visa:

  • Bagi kanak-kanak berumur sebelum 8 tahun, tidak perlu melakukan PCR test sebelum penerbangan & tiada vaksin disyaratkan.
  • Bagi kanak-kanak yang berumur 8 -12 tahun, perlu melakukan PCR test 72 jam sebelum penerbangan & tiada vaksin disyaratkan.

 *SOP di atas tertakluk kepada perubahan

Klik Link di bawah bagi mendapatkan tarikh penerbangan dan diskaun RM200/seorang bagi pendaftaran awal pakej umrah bersama Tripfez!!  melalui whatsapp bersama Travel Consultant kami –

Semak Lesen Tripfez Agensi Pelancongan berdaftar
No lesen: 7142
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia/MOTAC

amirah